«عارف طحان» و «آراد پیروان» دو رفیق ایرانگرد که حدود پنج سال است با دیدی متفاوت نسبت به سفر و ایرانگردی با شعار «بگردیم و نیکی کنیم» راهی جادهها شده اند و در مسیرشان به هرجا که رسیده اند در نقش سفیران صلح و عشق در قلب ایرانیان جای گرفته اند.
آنها داستانهای شنیدنی بسیاری برای گفتن داشته و تجارب فراوانی در این سفرها آموخته اند. طحان و آراد که سابقه پنج بار سفر به گلستان را دارند در گفتگو با خبرنگار مهر از ظرفیتها و پتانسیلهای گلستان گفتند. گفتگوی خبرگزاری مهر با این دو ایرانگرد جوان در ادامه خواهد آمد:
* انتخاب گردشگری و ایرانگردی به عنوان یک هدف از چه زمانی در ذهن شما ایجاد شد؟
عارف طحان: از اواخر سال ۹۶ ایده ایرانگردی را به همراه برادرم آراد پیروان شروع کردیم در ابتدا قصدمان فقط طبیعت گردی بود ولی به مرور ایرانگردی، شهرگردی و ثبت تاریخ کشور هم به آن افزوده شد.
آراد پیروان: سفر برای ما عشق است و ما با هدف به دنبال ایرانگردی به شکل تخصصی هستیم تاکنون بیش از ۲۵ استان را گشتیم و سعی میکنیم تا در کنار هم این مهم را به سرانجام برسانیم و تکمیل کنیم و بزودی به استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان خواهیم رفت.
* مزیت گلستان و شهرهای مختلف آن برای جذب گردشگر نسبت به سایر استانها چیست؟
آراد پیروان: ویژگیهای معمول استان گلستان که بیشر ذکر میشود برخورداری از گوناگونی اقلیمها و تعدد اقوام است اما پتانسیل خوب استان گلستان بکر بودن این استان است؛ این استان به لحاظ طبیعت و حتی اقوام و افراد محلی، بکر بودن خود را حفظ کرده است.
تبدیل استان گلستان به قطب گردشگری کشور اقدامی مهم و چالشبرانگیز است و باید با برنامهریزی و هدفگذاری، نوع گردشگری مشخصی را برای رشد و توسعه انتخاب شود. صرفاً افزایش تعداد مسافران و گردشگران چیزی جز تخریب برای استان نخواهد داشت همان طور که در برخی استانها با تاکید بر کمیت گردشگر تأثیرات مخربی را بر روی طبیعت و فرهنگ شاهد هستیم.
با قابلیتهایی که استان گلستان از آن برخوردار است میتوان انواع گردشگری دیگری را به غیر از گردشگری تفریحی برای استان برگزید.
بومگردی یکی از انواع مناسب گردشگری و از قابلیتهای منحصربهفرد گلستان برای توسعه گردشگری است که در چند سال اخیر رشد خوبی داشته و میتوان توسعه این حوزه را در استان تداوم بخشید. در استان پتانسیل خوبی به لحاظ کمی و کیفی برای بومگردی موجود است که میتوان از این ظرفیت برای توسعه گردشگری استان بهره برد.
* کدام مناطق گردشگری در استان گلستان مورد استقبال و پسند شما بوده است؟
عارف طحان: همه جای این خطه سرسبز واقعاً زیبا است و نمیتوان انتخاب کرد اما به شکل گزینشی میتوان به «گورستان تاریخی خالد نبی» با اقلیم و آثار منحصر به فرد، میراث جهانی گنبدقابوس با برخورداری از برند جهانی، آبشارهای استان از جمله لوه، شیرآباد و کبودوال، ییلاقات مختلف مانند جهاننما و دهنههای زرین گل و محمدآباد علیآبادکتول و غیره اشاره کرد. همچنین بازدید از آداب و رسوم، البسه محلی، موسیقی و غذاهای سنتی اقوام متعدد استان گلستان بالاخص قوم ترکمن قطعاً برای همه مسافران و گردشگران جذاب است.
حقیقت امر این هست که پتانسیلهای گردشگری استان گلستان بسیار بالا است زیرا از تنوع فرهنگی و قومیتی بی نظیری برخوردار است و در عین حال طبیعت منحصر به فرد و تاریخ غنی آن میتواند برای مردم ما و حتی در سطح جهانی جذاب و قابل اتکا باشد.
* چرا گلستان نتوانسته در زمینه گردشگری موفق عمل کند؟
عارف طحان: متأسفانه با وجود پتانسیلهای فراوان گردشگری استان گلستان، این خطه سرسبز با دارا بودن بناها و آثار تاریخی فراوان برای گردشگران داخلی و خارجی ناشناخته مانده و مهمترین علت آن جدی نگرفتن بِرَندسازی است.
ورودیهای شهر گرگان تناسبی با قدمت این شهر ندارد و این جای بسی تأسف دارد.
یکی از بهترین شیوههای معرفی هرچه بهتر استان گلستان ساخت تیزرهای مستند در حوزه اقوام و سنن موجود، آثار تاریخی و مذهبی و غذاهای سنتی و غیره است که باید در این زمینه اقدام جدی شود.