مراوه تپه
شهرستان مراوه تپه در شرق استان گلستان و در فاصله 237 کیلومتری گرگان و در نزدیکی مرز ترکمنستان واقع شده است. این شهرستان از شمال به کشور ترکمنستان، از جنوب به شهرستان کلاله، از شرق به شهرستان بجنورد در استان خراسان شمالی و از غرب به بخش داشلی برون شهرستان گنبد کاووس منتهی میشود. مراوه تپه دارای اقلیمی نیمه خشک و نیمه بیابانی است. این شهرستان یکی از قطبهای کشاورزی استان گلستان بشمار میرود و محصولات آن شامل گندم، جو، هندوانه و ... میباشد. در گذشته در گذرگاه پادشالیق یولی (گذر پادشاهی) گمرک وجود داشته و دادوستد کالا از طریق این گمرک انجام میشده است ولی این گمرک اکنون بسته است. اگر در فصل تابستان به این منطقه سفر کنید، مزارع زیبای آفتابگردان را میبینید که به وسعت صدها هکتار روی تپهها گسترده شدهاند.
از مکانهای دیدنی مراوه تپه میتوان به آبشار بالی قایه، منطقه شکار ممنوع قازانقایه، آرامگاه مختوم قلی فراقی، مدرسه سید قلیچ ایشان و ... اشاره کرد.
آبشار بالی قایه
بالی قایه به معنای کوه دارای عسل است. در حدود 200 متری روستای بالی قایه کوهی وجود دارد که کندوهای طبیعی عسل در آن یافت میشود و نام این روستا نیز برگرفته از آن است. آبشار بالی قایه در فاصله 500 متری روستا و درون تنگه زیبایی واقع شده است. این آبشار 10 متر ارتفاع دارد و از دل دیواره سنگی به پایین میریزد و آبگیر زیبایی را بوجود آورده است.در اطراف این آبشار درختان انار، انجیر وحشی، بوتههای تمشک و ... وجود دارد. رودخانه بالی قایه از چشمههای اوچران شروع و پس از ایجاد آبشار، پس از عبور از روستاهای بالی قایه، چناران و قره قل تپه به رودخانه اترک میریزد. برای رسیدن به این آبشار زیبا باید وارد جاده مراوه تپه به سمت کلاله بشوید و پس از طی نمودن 17 کیلومتر به روستای بالی قایه میرسید و با اندکی پیادهروی به آبشار خواهید رسید.
منطقه شکار ممنوع قازانقایه
منطقه قازانقایه با وسعتی در حدود 34 هزار هکتار، در دورترین نقطه استان گلستان قرار دارد و از مکانهای دیدنی مراوه تپه بشمار میرود. پیرامون این منطقه، کوههای پالیزان و کوه سنگ نوداغ قرار دارند. از نظر آب و هوا، این منطقه در قسمت پالیزان دارای اقلیمی خشک و بیابانی و در قسمت آق چشمه اقلیمی سرد و خشک دارد. رودخانه اترک در جنوب این منطقه جریان دارد. منطقه قازانقایه تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد. باغ 7 هزار هکتاری پسته وحشی در قازانقایه، تنها بانک ژنتیکی این محصول در کشور و تنها بازمانده پسته اصیل ایرانی است.
آرامگاه مختوم قلی فراقی
آرامگاه این شاعر و عارف ترکمن در غرب مراوه تپه و در نوار مرزی ایران و ترکمنستان و روی تپهای قرار دارد. این آرامگاه متعلق به اوایل دوران پهلوی است و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. هر ساله در زادروز این شاعربزرگ ترکمن، مراسمی با حضور مردم و مقامات ایران و ترکمنستان در این آرامگاه برگزار میشود.
مدرسه سید قلیچ ایشان
مدرسه سید قلیچ ایشان که بنام مسجد و مدرسه کریم ایشان معروف است، در سال 1328 تاسیس گردیده و اولین حوزه علمیه اهل سنت است که در شرقیترین بخش استان گلستان قرار دارد. این مکان توسط سید قلیچ ایشان و با حمایت مالی پادشاه عثمانی در روستای کریم ایشان و در 50 کیلومتری جنوب غربی شهرستان مراوه تپه ساخته شده است. پلان اصلی مسجد مستطیل و دارای یک شبستان است. روی سقف آن چهار گنبد قرار دارد که این گنبدها با یکدیگر قرینه اند. مدرسه کریم ایشان که در مجاورت مسجد ساخته شده است دارای طرحی مستطیل، یک حیاط و 23 حجره میباشد. ورودی هر حجره در یک فضای نیمه محصور قرار گرفته و کمی از کف حیاط بالاتر است. هر حجره دارای اسمی برگرفته از اسامی بزرگان و عارفان است. همچنین کتابخانهای بنام امام محمد غزالی در این مدرسه وجود دارد. این مدرسه با آجر بنا گردیده و تنها در سر در ورودی آن از کاشی استفاده شده است. دو طرف درب ورودی قوس جناغی ساخته شده و در طرفین درب ورودی و درون طاقنماها نقشهای شیر و خورشید با کاشی ایجاد گردیده است. ورودی مدرسه دو طبقه و همانند حجرهها طاق ضربی میباشد. در حیاط مدرسه حوضی چند ضلعی به صورت نمادین وجود دارد. در چهار کنج بنا نیز چهار گلدسته ساخته شده که بر زیبای آن افزوده است. همچنین در این مدرسه ایوان وجود ندارد. در مجاورت مدرسه مکانی با عنوان عیدگاه به منظور برگزاری نماز عید فطر، عید قربان و نماز جمعه احداث گردیده است. پلان این مکان چند ضلعی و سقف آن دو طبقه است. بنای کریم ایشان علاوه بر جاذبه تاریخی دارای طبیعتی زیبا در اطراف میباشد. مسجد و مدرسه کریم ایشان متعلق به دوران قاجاریه است و در سال 1354 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.