شماره پشتیبانی 24/7 1863 700 0911
عفت مرادی‌زاده

عفت مرادی‌زاده

اهمیت میراث‌فرهنگی ناملموس و نیز پاسداری از آن از سوی جامعه جهانی به‌خوبی به رسمیت شناخته شده است. اما بسیاری از هنرهای اجرایی، دانش و مهارت‌های سنتی، صناعت و کسب‌وکار سنتی و… به علت تعداد در حال کاهش حاملان و مجریان این مهارت‌ها و بی‌علاقگی رو به افزایش جوانان در معرض خطر نابودی قرار گرفتند.

یکی از مؤثرترین راه‌ها برای پاسداری پایدار از میراث ناملموس، تضمین استمرار و توسعه دانش و مهارت حاملان و مجریان آن‌ها و انتقال و آموزش آن به نسل‌های جوان است. به همین منظور نخستین اقدام مهم در راستای پاسداری از میراث ناملموس، شناسایی حاملان و مجریان کم‌نظیر آن، به رسمیت شناختن و تکریم ایشان و همه اقدامات لازم در خصوص پاسداری از دانش و مهارت ایشان شامل انتقال و آموزش به نسل‌های بعدی، مستند نگاری، توسعه و ترویج است. به همین منظور فهرست ملی «مفاخر حامل میراث ناملموس» ایران در سال 1395 توسط شورای عالی سیاست‌گذاری میراث‌فرهنگی ایجادشده است. در همین راستا و باهدف تحقق بخشیدن به سیاست‌های میراث‌فرهنگی کشور، پنج‌تن از هنرمندان حوزه صنایع‌دستی استان گلستان در فهرست مذکور به ثبت ملی رسیده‌اند.

ابریشم‌بافی و تولید ابریشم از پرورش درخت توت، کرم ابریشم، ابریشم‌کشی، رنگرزی در استان گلستان دارای سابقه و پیشینه دیرینه‌ای است و به‌عنوان یکی از دستبافته‌های سنتی باارزش و کاربردی محسوب می‌شود و بخش‌هایی از ترکمن‌صحرا نیز از مناطق مهم تولید ابریشم در استان به‌حساب می‌آید.

یکی از پیشکسوتان ابریشم‌بافی در بین قوم ترکمن، عفت مرادی‌زاده است که به‌عنوان پیشکسوت و هنرمند فعال در عرصه نساجی سنتی در سال 1319 در شهرستان کلاله، روستای آق سو متولد شد. او در سن 12 سالگی در کنار مادر و مادربزرگ به پارچه‌بافی و آموزش سبک‌ها و مهارت‌های تخصصی این رشته پرداخت و پس از مدت‌زمان کوتاهی به‌صورت بافنده‌ای مستقل، پشت دار شخصی خود نشست و پس از ازدواج به‌عنوان یک حرفه و کسب درآمد به تولید محصولات ابریشمی پرداخت. ایشان حافظ و حامل این میراث کهن از مادربزرگ به مادر و در حال حاضر دختران و نوه‌های خود است که امروزه فرزندان او نیز به این امر مشغول هستند.
استاد با توجه به کهولت سن، بسیار علاقه‌مند به بافت بوده و در برنامه روزانه خود به این امر می‌پردازند. او پارچه‌های ابريشمي الوان با طرحهاي ساده، راه‌راه و چهارخانه را توسط دستگاه بافت دستي و با الهام از طرح‌هایی که در منطقه ترکمن‌صحرا ريشه در فرهنگ و سنت این قوم دارد، می‌بافد.
عفت مرادی‌زاده با بیش از نیم‌قرن سابقه و قریب به 69 سال فعالیت در این رشته، شاگردان زیادی را تربیت‌کرده و دانش و مهارتی را که در طی این چند سال به دست آورد را به شیوه شاگرد استادی و سینه‌به‌سینه به افراد خانواده، همسایگان، هم‌محلی‌ها و اهالی روستاهای اطراف انتقال داد و امروزه به درجه استادی در این رشته نائل آمد.
ایشان در روستای آق‌سو به همراه دخترانش انواع پارچه‌های نخی و ابریشمی را با کاربری‌هایی چون البسه زنان و مردان، دستمال، حوله، سفره، شال‌های تزئینی و چادرشب با رنگ‌بندی و تکنیک‌های اصیل ترکمن به‌منظور استفاده در مراسم آئینی و عروسی‌ها، تولد نوزاد و… تولید و عرضه می‌کند.
استاد «عفت مرادی‌زاده» گنجینه زنده بشری در ابریشم‌بافی ترکمن در بهمن‌ماه سال 1398 به شماره 41 در فهرست مفاخر حامل میراث ناملموس کشور قرار گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامتگذاری شده اند با *