شماره پشتیبانی 24/7 1863 700 0911
خاله کبوتر

روستای شاهکوه

روستای شاه­کوه از توابع بخش مرکزی استان گلستان، یکی از مقصدهای روستا گردی جذابی است که در 68 کیلومتری جنوب شرقی گرگان واقع شده است. این روستا در ارتفاع 2000 متری از سطح دریا قرار دارد و به دلیل داشتن آب و هوایی کوهستانی، دارای تابستان­هایی معتدل و زمستان­هایی سرد و برفی است که می­تواند مقصد گردشگران در نیمه نخست سال باشد. این روستا از شمال به کوه خوش دشتی، از غرب به کوه شیرکش و از جنوب به کنودره و رودخانه فصلی رودبار دله منتهی می­شود. از دیگر کوه­های این منطقه می­توان به کوه گاوکشان در 6 کیلومتری جنوب شرقی روستا و کوه سرلیسه در 5 کیلومتری شمال روستا اشاره کرد.

بافت تاریخی روستای شاه­کوه به عنوان سومین بافت تاریخی و روستایی استان گلستان، پس از روستای زیارت گرگان و روستای فارسیان قانچی آزادشهر، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

روستای زیبای شاه­کوه جمعیتی کمتر از هزار نفر دارد و باتوجه به کوهستانی بودن روستا، در فصل زمستان گروهی از اهالی، به گرگان و شهرهای اطراف کوچ قشلاقی می­کنند. شغل اکثر اهالی روستای شاه­کوه، زراعت، باغبانی و دامداری است. گروهی از اهالی روستا نیز در بخش صنایع دستی مشغول به فعالیت هستند.

معماری خانه­های روستای تاریخی و بکر شاه­کوه متاثر از اقلیم کوهستانی منطقه و ساخته شده از مصالح بومی است. سقف خانه­ها مسطح و پوشش آن­ها کاهگل و چوب است و اکثر خانه­ها یک الی دو طبقه هستند. شاه­کوه دو محله به نام­های ده میان و ده دره دارد که ده میان قدیمی­ترین محله روستاست و شامل چندین محله کوچک­تر به نام­های کابوسی محله، حسام محله، دهقان محله و … است. ده دره نیز شامل نگین محله، بید پند، سرخ چاله و کلاتی محله می­باشد.

در اطراف شاه­کوه چشمه­های متعدد و زیبایی به نام­های زرد چشمه، چشمه سار، سرخ چشمه، سنگ چشمه و … قرار دارد که می­تواند مقصد جذابی برای عکاسان در همه فصول باشد. در قدیم رسم بود لباس­ها و رختخواب نوعروسان را برای پاکی و دور شدن خطرات و ایمن شدن، در آب چشمه می­شستند و بدی­ها را از نوعروسان دور می­نمودند.

از غذاهای محلی شاه­کوه می­توان به کماجدان اشاره کرد. برای تهیه کماجدان یا خام ته چین، گوشت را ته کماجدان می­گذارند و برنج و سیب زمینی را به آن اضافه می­کنند و کماجدان را به مدت 3 الی 4 ساعت زیر خاکستر هیزم می­گذارند تا گوشت، برنج و سیب زمینی با هم پخته شوند. از دیگر غذاهای معروف شاه­کوه قروتو است. قروتو شامل کشک، نعناع داغ و آب است و با نون خورده می­شود. در شاه­کوه رسم است پنیر را برای طول سال در پوست گوسفند نگه می­دارند. این پنیر که به آن پنیر پوستی می­گویند با این روش سالم باقی می­ماند. آروشه محصول دیگر لبنی این روستاست که از سرشیر تهیه می­شود و هم به عنوان وعده اصلی و هم به عنوان میان وعده خورده می­شود. برای تهیه آروشه سرشیر را با کمی روغن، مقدار ناچیزی آرد و زردچوبه یا زعفران با حرارت ملایم به مدت 6 تا 7 ساعت تفت می­دهند تا رنگ آن طلایی شود. آروشه هم با شکر و هم با عسل و یا بدون این دو مصرف می­شود. این فرآورده لبنی خوشمزه، بیشتر در فصل پاییز و زمستان درست می­شود و به ندرت در فصل­های گرم سال خورده می­شود. آروشه برای نگهداری نیازی به یخچال ندارد. از دیگر خوردنی­های خوشمزه شاه­کوه می­توان حلوای گردویی، کره محلی، عسل طبیعی، نون تنوری و آب زرشک ارگانیک را نام برد.

اگر در فصل تابستان به این روستای بکر سفر کنید و در کوچه پس کوچه­های آن قدم بزنید، درختان زیبا و پربار گیلاس توجه شما را جلب خواهد نمود.

از دیگر جاذبه­های شاه­کوه، خانه تاریخی خواجوی واقع در خواجه محله، متعلق به دوران پهلوی است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

در این روستا جاذبه منحصر به فرد دیگری نیز وجود دارد که هنر دست اهالی این روستاست. جاجیم بافی و سیاه دوزی صنایع دستی بسیار زیبای این روستاست. سیاه دوزی، هنری است که با نخ سیاه و به ندرت قرمز، سبز و آبی روی لباس­های محلی زنان این روستا و روی پارچه سفید انجام می­شود. نقوش سیاه دوزی شاه­کوه، ذهنی و فاقد طرح از پیش تعیین شده است. مردم روستا معتقد هستند پارچه سفید نمادی از زندگی انسان است و نقوش سیاه اتفاقات خوب و بد زندگی اوست. نقوش انتزاعی این هنر برگرفته از طبیعت و محیط اطراف روستاست. ایمن باجی، یکی از بانوان هنرمند شاه­کوه است که نامش بدلیل زنده نگه داشتن هنر زیبای سیاه دوزی و خلق آثار ماندگار در فهرست میراث ناملموس، به ثبت ملی رسیده است.

شاه­کوه در امتداد دره دینو و کنو دره قرار دارد و پیرامون آن را کوه­های خوش دشتی، شیرکش، ترکه چال، سیاهپوش، گاوکشان و سرلیسه فرا گرفته است و وجود یخچال­های طبیعی کوه گاوکشان بر جذابیت­های آن افزوده است، همچنین وجود درختان زیبای ارس در ارتفاعات اطراف روستا، برخورداری از آب و هوایی بسیار دلچسب و طبیعتی دلنشین، وجود خانه­های تاریخی و زیبا و از همه مهمتر مردمان بسیار مهمان­نواز و مهربان، شاه­کوه را به یکی از مقاصد بسیار جذاب برای گردشگران، طبیعتگردان، کوهنوردان و عکاسان تبدیل نموده است.

دیدگاهتان را بنویسید

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامتگذاری شده اند با *