شماره پشتیبانی 24/7 1863 700 0911
آیین چهل منبر

مراسم 40 منبر (پا منبری)

مراسم 40 منبر (پا منبری)

این مراسم در شهریور سال 1391 در فهرست میراث ناملموس کشور به شماره 550 به ثبت رسید.

مراسم 40 منبر در غروب تاسوعا در محلات و بافت تاریخی گرگان برگزار میشود در بیشترمحله های قدیمی گرگان ، اماکنی وجود دارد که منبر ها در آنجا نگهداری میشود

خادمین منبر که نسل به نسل آن‌را نگهداری می‌کنند چند روز قبل از اجرای مراسم، منبر را بیرون آورده و یک پارچه سیاه یا سبز بر روی آن می‌اندازند و آن را در نزدیکی مسجد و یا در حیاط منزل گذاشته و یک تشت پر از گِل بر روی آن قرار می دهند.

هنگام غروب دسته دسته زن و مرد به پای منبرها می‌روند و به هر منبر که می‌رسند با ذکر صلوات یک شمع روشن می‌کنند و معتقدند که اگر چهل منبر را با پای برهنه بدون آن که کلامی به زبان آوردند زیارت کنند حاجت آن‌ها برآورده خواهد شد.

از قدیم الایام در این شب با خورشت قرمه سبزی و شربت از عزاداران پذیرایی میکرده اند.

خادمین منبر از قبل اسپند را آماده میکنند و موقع ورود عزاداران اسپند دود میکنند

مردم شهر تاریخی گرگان در گذشته نه چندان دور پابرهنه، سر و رویشان را گل می زدند و بدون اینکه با کسی صحبت کنند با نیت های خاص در چهل منبر شمع روشن کرده و در زمانی که شمع چهلم روشن شد تمام خواسته ها و انتظارات خود را بیان می کردند.

در گذشته رسم بر این بود که برای سپید بختی دختران نوعروس خانواده ی داماد یک کله قند، پارچه ی ترمه و شمع بر پای هر منبر قرار میدادند و کله قند را بر استفاده در شربت به خادم منبر تحویل میدادند و شمع ها را روشن میکردند که تا 40 روز روشن بماند و خادم نیز موظف بود تا خاموش شدن شمع ها آنجا بماند تا شمع ها خود به خود خاموش شوند.

آیین چهل منبر

دیدگاهتان را بنویسید

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. You are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامتگذاری شده اند با *